rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A kutyák gazdától való ellopására bűnözői körök épülnek

 • A kutyák gazdától való ellopására bűnözői körök épülnekVigyázat, köztünk él a kutyamaffia! Magyarországon még nem ismert ez a bűnözési nem, így a kedvenceiket dédelgető tulajdonosok nincsenek tisztában a veszéllyel, ami rájuk leselkedhet. No nem Dog Corleone mindent irányító uralmát takarja, és nem is valami ádászi überkutya hálózatról van szó, akik egy vezérrel rettegésben tartják a kutyatársadalmat, vagy az embereket. Akkor mi is az a kutyamaffia? – merül fel a kérdés. Egy olyan helyileg szervezett csoport, mely kutyalopásokból és értékesítésekből szerzi illegális bevételét. A kutyamaffia legfőképp a fajtatiszta kutyák lopására, majd továbbadására szakosodott.

  Amennyiben az adott országon belül dobja piacra őket, akkor jóval áron alul hirdeti meg szegény ebeket. Ám ez az olcsójánosság még így is busás hasznot hajt az üzletnek, hiszen ezek az állatok a fajtától függően igen sokba kerülnek. A több tízezer forintos ártól akár a több százezer forintig bezárólag válogathatunk az opcionális házi kedvencek kiválasztásakor. A másik, és egyben gyakoribb tendencia, amikor tehetősebb országokba csempészik a kutyákat. Ez esetben a meglopott ország piaci árán felül tudják kínálni őket, ám az adott ország viszonylatához képest, még mindig ők a legolcsóbbak.


  Főként Kelet-Európából – Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia, Ukrajna – csempésznek kutyákat olyan nyugati országokba, mint Olaszország, Németország, vagy Ausztria. Az eladásra szánt ebeket interneten vagy újságokban hirdetik meg, s emellett piacokon, országutak mellett, pincékben próbálnak túladni rajtuk. Magyarországon is számtalan kutyaárusító gócpont van, például Kecskeméten, Budatétényen, Szigethalmon, Monoron vagy Győrújbaráton. Az állatvédő egyesületek becslései szerint a magyar kutyamaffia évente körülbelül 100.000 kutyát exportál nyugatra. Jelenleg a legkeresettebb kutyák a bolognese, a schnauzer, a cocker spániel, a boxer, a mopsz, a különféle terrierek és a bulldogok.

  Az Európai Unió bővülése és a schengeni egyezmény határszabadsága is a csempészek előnyét szolgálja, mivel így kiterjedt területekre tudnak eljutni anélkül, hogy bármiféle határellenőrzésbe ütköznének, ahol a vámosok leleplezhetnék őket. Mivel a bűnözők papíron hobbiállatnak viszik külföldre a kiskutyákat, így jogilag nehéz őket tetten érni, és felelősségre vonni. Ezen túl a rendőrség erői sem elég kiterjedtek ahhoz, hogy az egyedi kutyalopásokkal foglalkozzanak. Csupán a nyilvánvaló szervezettségre utaló jelek mentén tudnak kiindulni.

  Miben áll a módszerük?
  Többféle típusa van a kutyamaffiáknak, attól függően, hogy milyen célra szánják a lopott házikedvenceket. A kutyákat vagy új gazdiknak adják el, vagy akár rosszabb sors is várhat rájuk. Egyre gyakoribb, hogy kutyaviadalokra küldik őket, vagy az értékes bundájú társaikat szőrmekereskedőkhöz továbbítják. Sokan állatkísérleteket végző cégek tulajdonaiba kerülnek, illetve számtalan esetben ételnek is eladják a szerencsétleneket. A gyönyörű fajtiszta ebeket inkább kedvtelési célokra szánják hobbiállatnak, illetve hasonszőrű erősebb társaikat harcokra képzik ki. Azokra az ebekre, akiken nem tudnak túladni, vagy akik gyengébbek és nem bírják a hosszú, megpróbáltatásokkal teli utat, a biztos halál vár.

  A lopott kutyákat szörnyű körülmények között tartják és szállítják a bűnözők. Éheztetik, vagy szeméttel etetik őket, s emellett koszos kennelekbe zsúfolva kell tengődniük, vagy utazniuk. Az arra alkalmas felnőtt korú egyedeket illegális szaporítóknak adják el, ahol a szukákat évi kétszeri ellésre kényszerítik. Ennek következtében az ivarérett állatok hamar terméketlenné válnak, s így haszontalanná. Nem nehéz kitalálni, hogy hová kerülnek ezután. Mivel felnőttként nem sok esély van arra, hogy valaki megveszi őket, a húspiacra, vagy a szőrmeüzletbe jutnak csupán, nem szerető gazdikhoz. A kölykök leválasztásával az állatkínzók nem várják meg a minimális két hónapot, sokszor 4 hetesen túladnak rajtuk, s azok így immungyengék és viselkedészavarosok lesznek, mivel nem tanulják meg a megfelelő szociális együttműködést társaikkal és az emberekkel szemben. Nem is csoda, hogy ezeknek a szeretet és gondoskodás nélkül tartott kiskutyáknak a sorsa így eleve megpecsételődik. Mivel betegesek lesznek, így gazdáiknak rengeteg pénzt kell állatorvosra költeniük, s emellett antiszociális viselkedésük révén egyre inkább kirekesztődnek a szerető családból, ahol a szomorú tapasztalatok szerint a kellő türelem és a szerető gondoskodás hiányában sokszor a könnyebbik megoldást választják. Kirakják az állatot valamilyen lakatlan területen, vagy menhelyen.

  A rablók emellett jellemzően a kis testű, jóhiszemű, emberbarát kutyusokra vadásznak, hiszen őket könnyebb befogniuk. Mivel szeretetben nőttek fel, jóhiszeműek az idegenekkel szemben, igénylik a gondoskodást, s emiatt könnyebben el is tudják adni őket a tolvajok. Mindössze néhány hónapja, 2010. decemberében lepleztek le a Jász-Nagykun-Szolnok megyei és Hajdú-Bihar megyei rendőrök egy magyar kutyamaffia hálózatot, ahol hat elkövető ellen indítottak eljárást. A nyomozók a rajtaütés során több mint 110 kutyát foglaltak le, így nem tudni hány ezret, vagy hány tízezret vittek ki a tettesek előtte az országból. Mindezzel a tulajdonosoknak több milliós kárt okoztak, és sok szívfájdalmat is. Az ország ezen keleti részében nagyjából egy időben lopták el több kutyatenyésztő összes kölykét, s talán ez volt sokak szerencséje, mivel így fény derült a rablások szervezettségére, s a rendőrök megkezdhették az ügy felgöngyölítését. A technika minden elkövetésnél ugyanaz volt. A tenyésztőknél a rablást megelőző este egy – mint később kiderült, – fiktív vásárló érdeklődött az eladásra kínált kutyák után. Ekkor elsőként megtudta, hogy a kölykök még a tenyésztő birtokában vannak. Következő lépésként a pontos címet csalta ki, ami könnyen ment, hiszen azt mondta, találkozzanak és megvásárolja a kisállatokat. Mivel a tulajdonosok a potenciális vásárlót látták a telefonálóban, így elmondták a helyszínt. Ezzel minden információ és körülmény mindössze néhány pillanat alatt a birtokába jutott ahhoz, hogy a banda el tudja tulajdonítani a kölyköket. Az eset nem egyedi, az ország számtalan egyéb területéről tűntek el ebek gyanús körülmények között. Amikor nem meghirdetett állatokat akarnak ellopni, a bűnözők megfigyelik a gazdák szokásait – hogy mikor hagyják egyedül állatukat, illetve a kutya idegenekhez viszonyuló viselkedésmódját – majd egy óvatlan pillanatban kedvence hűlt helyére érkezik haza a gyanútlan tulajdonos. Az állatokat a tettes ekkor elaltatja, vagy egyszerűen átemelve a kerítésen, elcsalja a háztól.

  Hogyan lehet védekezni ellenük?
  A szervezett bűnözési formák elleni védekezés nem könnyű, ám célszerű lépés, amennyiben meg akarjuk óvni kedvencünket. A Btk. legfeljebb 3 és fél év börtönbüntetéssel sújthatja azt az elkövetőt, aki rendszeresen és több állat kínzásáért felel. Magyarországon a legsúlyosabb büntetés hat hónap letöltendő börtön volt, ám azt is csupán azért szabták ki, mert az elítélt épp felfüggesztett börtönbüntetését töltötte garázdaság miatt. Tehát elsősorban törvénymódosítás szükségeltetne, és nagyobb odafigyelés mind az állatkínzók, mind a kutyalopásokból- és kereskedelmekből szégyenteljes hasznot húzó, kizsákmányoló, az állatokkal mit sem törődő egyénekkel szemben.

  Körültekintően kell eljárni a kutyatartás során is. Amennyiben közvetlen, emberbarát házi kedvencünk van, és ráadásul még kis testű is, érdemes olyan területen tartani, hogy ne tudjanak hozzáférni a kutya tolvajok. Amennyiben bekövetkezett a baj, és ellopták ebünket, egyet tehetünk. Nézhetjük az internetes- és újsághirdetéseket, hátha saját országunkon belül próbálják értékesíteni állatunkat, és reménykedhetünk, hogy megtaláljuk. Ezen túl mindenképp érdemes chipet tetetni kutyánkba, hiszen ezzel megkönnyítjük az azonosítását és a megtalálás esélyeit is növelhetjük, amennyiben már bekövetkezett a katasztrófa. Hazánkban már törvény írja elő, hogy csak chippel ellátott kutyákat lehet értékesíteni, elajándékozni. Ha a kutya rendelkezik chippel, akkor az állatorvos egy olyan adatbankban rögzít róla és tulajdonosáról minden információt, mely által később növelhetjük a lehetőségét annak, hogy újra velünk lehet egy esetleges lopás után. Ám ebben az esetben is ott van a DE. Ehhez szükség van arra, hogy a jövőbeli tulajdonos állatorvoshoz vigye kedvencünket. Ez esetben a doktornak kötelessége jelenteni azt a tényt a hatóságoknak, hogy az állat chipezve van, és más tulajdonában áll. Sajnos ez sem jelent teljes körű védelmet, hiszen egy idő után mint minden rendszer, ez is kicselezhetővé válik. Fenn áll a veszélye annak, hogy a bűnözők megoldást találnak – ha ez eddig még nem következett be – arra, hogy miként írják át a chipben az adatokat, illetve miként távolítsák el állatunkból azt anélkül, hogy külseje megsínylené a beavatkozást. A chip nemzetközileg meghatározott helye – a nyak bőre alatt baloldalon – is megkönnyítheti megtalálását és eltávolítását a rablók számára. A maffiának nem jelentene nagy gondot megszerezni egy chipkereső és feldolgozó készüléket, majd kidolgozni egy eltávolítási metódust. Le kell vonnunk a szomorú konzekvenciát, hogy teljes körű megoldás nem lehetséges, ám elkövethetünk minden tőlünk telhetőt, hogy megnehezítsük a kutyamaffia dolgát, és minél hatásosabbá tegyük szeretett kutyánk védelmét.

  Az Országos Rendőr-főkapitányság ENYÜBS adatai alapján 2006-ban 96, 2007-ben 122, 2008-ban 188, 2009-ben 220, 2010-ben 245 kutyalopást regisztráltak. Hajdú-Bihar megye lakosait érte a legnagyobb kár. Míg 2006-ban 14, 2010-ben már 60 rablást számoltak. Vas megye a legbiztonságosabb ebből a szempontból, ott 2006-ban mindössze 1, 2008-ban 5 eltulajdonítás történt; a többi évben egy sem. A legtöbb esetben emelkedő rátával kell számolni, szem előtt tartva, hogy ezek az adatok csupán hozzávetőlegesek. Mindössze a bejelentett esetek száma áll a statisztika rendelkezésére; a kárt ért tulajdonosok többsége nem próbálja meg igénybe venni a szervek segítségét, mivel nem számítanak érdembeli előrelépésre az ügyben. Amennyiben bűncselekmény ért valakit, érdemes bejelentést tenni, hogy így a rendőrség is tisztábban lásson, és hatékonyabban tudjon fellépni a kutyamaffia ellen.

  (Forrás: kutya.hu)


Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Elütötték, sérülten otthagyták, csatornában pusztult el

  Elütötték, sérülten otthagyták, csatornában pusztult elA kistestű, keverék, rossz bőrben lévő kutyusra egy csatornában lelt rá az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembere. Feltehetően gépjármű üthette el, mert a külső sérülésekből erre lehetett következtetni. A kutya egyik első lába hiányzott, az sem kizárt, hogy sérülten más kutyák marcangolták. A kutya chipes, de nem lehet a gazdát beazonosítani... Az élettel össze nem egyeztethető sérülések miatt a kutyus elpusztult. Azért ilyenkor jó lenne megtalálni a korábbi tartóját és megmutatni neki a kutyát, ami nagyon szívszorító és fájdalmas...

 • Égő házból mentett cica

  Égő házból mentett cicaMacskát mentettek a hős tűzoltók Gödöllőn. A füst a benn rekedt macskánál eszméletvesztést okozott, ha nem érkezik a segítség, a cica meghalt volna. A tűzoltók tették a dolgukat, a cicát szakszerűen kihozták a levegőre, majd a mentősök segítségével levegőhöz juttatták. A Gödöllő/1 és Gödöllő/víz személyzet számára ÓRIÁSI köszönetet mond minden állatbarát, hiszen (bár csak a munkájukat végezték) egy cica megmentésére is erőt és bátorságot fordítottak. Gyakran kerülnek vészhelyzetben állatok is veszélybe, a háziállatok önállóan, az ember segítsége nélkül életképtelenek. Köszönjük!

 • Kocsi után kötötte, majd élve elásta kutyáját egy asszony

  Kocsi után kötötte, majd élve elásta kutyáját egy asszonyKocsi mögé kötötte a beszűkült tudatállapotú asszony a kutyáját, majd kilométereken át húzta. Mi vezethetett idáig a szörnyű állatkínzásig? Előállították a kiskunhalasi 68 éves, állatkínzást elkövető asszonyt - gyanúsítottként hallgatták ki a kiskunhalasi rendőrök azt a 68 éves balotaszállási nőt, aki kutyáját a kocsijához kötve húzta – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A kutya szenvedések közepette elhullott, ezután (vagy ez előtt) a nő elásta a szerencsétlen jószágot. Ez a cselekmény már - már súrolja az elmeháborodottságot, durva, bűncselekmény, súlyosan büntetendő.

 • Állatok Világnapja, október 4., állatvédelem

  Állatok Világnapja, október 4., állatvédelemAz érezni - szenvedni képes élőlények sok esetben sínylődnek az ember kezei alatt. A környezettudatossághoz, a hobbicélú állatok és a gazdasági haszonállatok kapcsán is egyre több ismeretanyagot alkalmaz az ember, de még van fejlődni való. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint a gazdasági haszonállatokat az elfogadhatónál sokkal jobban kizsákmányoló ember, illetve a megunt házi kedvenceket utcára dobó vagy wc-n lehúzó állattartó nem nevezhető sem felelősségteljesnek, sem jó gazdának. Néhány apró lépéssel felelősségteljesebb állattartók lehetünk, az Állatok Világnapján ezekre a lépésekre kerül hangsúly.

 • Hónapok óta éhezett a megmentett 16 kutya

  Hónapok óta éhezett a megmentett 16 kutyaÉvekkel ezelőtt költözött a csendes kis bakonyi faluba az az osztrák házaspár, akik nagy tervekkel érkeztek: lovardát akartak nyitni, fajkutyákat tenyészteni és emellett állateledelt forgalmazni. Időközben anyagi helyzetük nem tudni, mi okból – a férj elveszítette munkahelyét –, úgy alakult, hogy nem nagyon jutott a lovak takarmányozására és a kutyák élelmezésére, sőt, az utóbbi időben önmagukra sem. Ez odáig fajult, hogy két ló elpusztult. Tetemük öt-hat napig a ház udvarában bűzlött, mert az osztrákoknak nem volt pénzük arra, hogy szállítókonténert hozassanak.

 • Baltával verte agyon kutyáit, börtönt kapott

  Baltával verte agyon kutyáit, börtönt kapottJogerősen 8 hónap letöltendő börtönt kapott egy mohácsi férfi, aki korábban két, fiatal keverék kutyájának fejét baltával beverte, majd a még élő állatokat egy aknába dobta, ahol rövid időn belül elpusztultak.A mohácsi férfit mellékbüntetésként 2 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezték az eljárás során felmerült 253.683 forint bűnügyi költség megfizetésére. Elég ennyi büntetés? Ez a börtön visszatartó erejű? 8 hónap letöltendő börtönt kapott a kutyáit baltával agyonverő férfi. Az állatkínzásért arányosabb büntetést várnak az állatbarátok, a jóérzésű emberek és az állatvédők is.

 • Beragasztotta a kutyája száját, hogy az ne ugasson többet

  Beragasztotta a kutyája száját, hogy az ne ugasson többet“Ez történik, ha nem fogod be” - ezzel a mondattal tette ki Facebook-oldalára a floridai nő beragasztószalagozott szájú kutyája fotóját. Természetesen a poszt azonnal hatalmas felháborodást váltott ki mindenkiben, akihez eljutott. Az eddig 350 000 megosztást megélt fotó hatására a dühödt facebookozók azonnal elárasztották hívásaikkal a floriai Dél-Daytona rendőrőrsét, akik végül a közösségi oldalon voltak kénytelenek jelezni: értesültek az esetről, megteszik a szükséges intézkedéseket - azonban kérik, többen emiatt már ne telefonáljanak.

 • Adó 1% felajánlás állatmentésre

  Adó 1% felajánlás állatmentésreUtcára kidobott, bajban lévő kutyusokat, cicusokat mentünk. Naponta több olyan megmentett védencünk van, akit féregteleníteni, parazita mentesíteni, oltani, chipezni, tanítani, gazdihoz segíteni, gyógykezelni kell. Minden támogatást hálásan fogadunk! Várjuk cégek, magánszemélyek segítő felajánlásait. Elsősorban póráz, nyakörv, kutyaház, eledel, játékok (teniszlabda) tehetné jobbá az állatmentő tevékenységeket. Aki támogatja az állatok megmentését, az évente a nyolcszáz utcáról megmentett állat életének jobbá tételéhez járul hozzá. A legapróbb segítséget is hálás köszönettel fogadjuk!

 • Kínok között vesztette életét 14 szibériai szánhúzó kutya

  Kínok között vesztette életét 14 szibériai szánhúzó kutya14 szibériai szánhúzó kutya kínok között vesztette életét: megmérgezték őket. Kettőt sikerült csak megmenteni. Egy 48 éves, állatszerető állatgyógyász és 50 esztendős, ácsként dolgozó férje husky-kat tartott a bajorországi Sandbergben. Éppen egy új, nagyobb otthont építettek 30 kilométerrel odébb maguknak és kutyáiknak. Pénteken aztán rémisztő hívást kaptak egy hatósági állatorvosnőtől: „Jöjjenek gyorsan, valami nem stimmel az állataikkal.” Nem sokkal később két husky már el is pusztult, a többi 14 tántorgott és egymásba mart. Aztán még egy tucat vesztette életét.

 • 4 hónap börtönt ért a kutyakínzás

  4 hónap börtönt ért a kutyakínzás4 hónapot ért a kegyetlen kutyakínzás. Megoszlanak a vélemények az állatkínzásért kiszabott börtön kapcsán. Letöltendő börtönbüntetésre ítéle a Nyíregyházi Törvényszék szerdán a Fülöp néven ismertté vált kutya nagycserkeszi tartóit. Az élettársi kapcsolatban élő párt 4-4 hónap fogházbüntetésre ítélte a bíróság. A pár a tárgyaláson nem vett részt, kérték a bíróságtól, távollétükben mondja ki az ítéletet, mert féltek az állatvédőktől, az esetleges atrocitásoktól. Az ügyész és a védő is 3 nap gondolkodási időt kért, így az ítélet még változhat. A tárgyalás teljes ideje alatt állatvédők békés tüntetést tartottak a törvényszék épülete előtt.

 • Állatok Világnapja október 4.: az ember kezében az állat

  Állatok Világnapja október 4.: az ember kezében az állatMagyarországon házi kedvencekből sokkal többet szaporítanak a meggondolatlan emberek, mint amennyire a felelős állattartó lakosság igényt tart. A gazdasági és élelmezési célú állatokat is sok esetben kizsákmányolja az ember. Évente több tízezer kísérleti célú állat pusztul el az emberek jólétéért. Október 4-én, az Állatok Világnapján beszélnünk kell arról, hogy a természet és a környezet élővilágát a csúcsragadozó ember legtöbbször egyoldalúan zsákmányolja ki. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa szerint a környezetünkben fellelhető állatok irányába nagyobb alázatot és tiszteletet kellene gyakorolnunk, hiszen nélkülük az emberi társadalom nem lenne olyan, amilyen.

 • Kutyaviadalosokra került lakat

  Kutyaviadalosokra került lakatA Terrorelhárítási Központ műveleti egységei 2018. július 22-én 7 óra 25 perckor ütöttek rajta egy mohácsi vágóhídon tartott tiltott állatviadal résztvevőin. A helyszínen négy férfit fogtak el, majd a Mohácsi Rendőrkapitányság rendőrei a helyszínről további hat férfit és egy nőt állítottak elő bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A viadalon résztvevő kutyáknak több sérülése is volt, azokat a helyszínre érkező állatorvos látta el, majd intézkedtek a két eb biztonságos elhelyezésére. Az állatok védelmébe kelő rendőrség felszámolta az állatviadalt szervező csoportot.

 • Sikeresen kimentésre került a vízaknába esett ló

  Sikeresen kimentésre került a vízaknába esett lóVízóra aknába zuhant egy ló csütörtök kora délutáni órákban, Tápiószentmártonban, a Kiss József utcában – írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az oldalán. Az aknába zuhant ló nem sérült meg, de a kiemeléséhez szükség volt az állat elkábításához, ezért a helyi állatorvos nyugtató injekciója után lehetett megkezdeni az aknából való kiemelését. A nagykátai hivatásos tűzoltók a ceglédi műszaki mentőszer segítségével kiemelték a bajbajutott állatot, majd átadták azt a tulajdonosának. Számos esetben találkoztunk bajban lévő lovakkal, nem mindíg ilyen sikeres a végkifejlet.

 • TűzijátékSTOP! - házi kedvenceink petárda balesetei

  TűzijátékSTOP! - házi kedvenceink petárda baleseteiSzilveszteri óévbúcsúztatókor használt tűzijátékok durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat - haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya - macska soha többé nem kerül haza. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, hogy a Szilveszteri petárdázásból eredően a háziállatok kapcsán kellemetlen szituációk képződjenek. Előzzük meg a tűzijáték baleseteket! Ne engedjük, hogy házi kedvenceink az ünnepek idején sérülést szenvedjenek! Állatbarát óévbúcsúztató ünnepeket kívánunk!

 • Felgyújtották a kicsinyeit védő vadkacsát Kőbányán

  Felgyújtották a kicsinyeit védő vadkacsát KőbányánBrutális módon végeztek egy vadkacsával Budapesten. A madarat felgyújtották, súlyos égési sérüléseivel még legalább egy napot élt. Az elkövetőket keresik. Nem sokkal a nagy port kavart, agyonvert jászapáti gólya és a halálba kergetett várandós őz után újabb sokkoló esetre hívták fel állatbarátok a figyelmet. Egy csendes, takaros fővárosi tóparton ugyanis kegyetlenül kivégeztek egy vadkacsát: az állatot felgyújtották, majd halálos sebeivel magára hagyták, végül hosszú haláltusa után hunyt el. Ki az a nem normális, aki ilyet tesz?! Felháborítóak az ilyen értelmetlen állatkínzásos esetek!

 • Egy autó kerekébe szorult be a kutyus feje

  Egy autó kerekébe szorult be a kutyus fejeA szemétre kidobott gumikerékbe szorult egy szerencsétlen szuka feje, a tűzoltók több mint egy óra után tudták belőle kiszabadítani.
  – Azt hittem, könnyebb dolguk lesz a tűzoltóknak, próbálkoztak vízzel, olajjal, de nem ment. Végül át kellett szállítani egy másik kerületbe, ahol jobban fel voltak készülve ilyen esetekre. Speciális hidegvágókkal varázsolták le a nyakáról – lélegezni szerencsére tudott –, és olyan ügyesek voltak, hogy nem is sérült meg a félelmetes szabadító művelet során – mondta Jimma kutya megmentője.

 • Felforrósodott autóban hagyták a kutyát

  Felforrósodott autóban hagyták a kutyátMár sokkos állapotban volt az a francia bulldog, amit valószínűleg az utolsó pillanatban szedtek ki egy felforrósodott autóból Szombathelyen. Rendőrt és állatmentőket hívtak a helyszínre. A kutya már lábra sem tudott állni, állatkórházba vitték, nem tudni, túléli-e. Gazdája ellen eljárást indítottak. Egy járókelő vette észre, hogy a kutya egy parkoló autóban nyüszít. A nő ránézett a kocsin lévő parkolójegyre, és kiderült, hogy több mint húsz perce lehetett a tűző napon álló autóban a kutya. Az egyik ablak néhány centiméterre le volt ugyan húzva, de ez szinte semmit sem ért.

 • Orvvadászat = állatkínzás = bűncselekmény

  Orvvadászat = állatkínzás = bűncselekményÁllatkínzásért kell felelnie annak, aki csapdába ejt gerinces állatot. Az illegálisan vadászatot folytató emberek gyakran a várt vadhús - csemege helyett házi kedvenceket ejtenek zsákmányul. Erdőbe - mezőre kihelyezett csapdákkal próbál sok vadhúsra vágyó bűnöző hasznot szerezni. Sokan nem tudják, hogy önálló büntetőjogi kategória az orvvadászat, melyért a komoly anyagi károk okozása miatt pénzbüntetés is jár az elkövetett bűncselekményért kapható börtön mellé. Aki orvvadászatot gyanít, az a 112 -es segélyhívón tud segítséget kérni. Veszélyben vannak a szabadjára engedett gyermekek is, de csapdába eshet akár egy erdőben játszadozó gyermek is.

 • Védőmaszk Adományt Kaptunk

  Védőmaszk Adományt KaptunkMint tudjátok, az állatvédő szervezetek munkája veszélyhelyzetben sem áll le, sőt, még nagyobb a terhelés, még több az eset, még több az információs - szemléletformáló munka. Nagyon fontos, hogy megőrizzük saját egészségünket, a környezetünk egészségét és védekezzünk a vírus ellen. Nagy segítség volt számunkra, amikor a http://szajmaszk.co webshop felajánlott minden EVÁR tagszervezetnek 10 db KN95 maszkot vagy 50 db orvosi maszkot. • A sebesült, kihűlt kutyába négy golyót mutatott ki a röntgen

  A sebesült, kihűlt kutyába négy golyót mutatott ki a röntgenKedd este a Csabai Állatvédők találták egy sebesült, kihűlt kutyát Békéscsabán. Az állat szörnyű állapotban volt: a testében négy golyót mutatott ki a röntgen, de ennél valószínűleg több is lehet beágyazódva a kutyus testében. Egy lőtt sebe még vérzett a többi már be volt ágyazódva. Megrugdosták vagy elgázolhatták, mert a lövésből származó sérülések mellett tüdő- és agyvérzése is van. A kutya később infúziót kapott, majd órákon át melegítették, így sikerült stabilizálni az állapotát, már a farkát is csóválta. Az éjszakára infralámpa alá fektették.